Minimera matsvinnet med en matkasse

Matsvinn är ett begrepp som används för att beskriva allt onödigt matavfall, dvs. livsmedel som producerats som mat men som vi människor, av olika anledningar, kastar istället för konsumera.

I genomsnitt kastar den svenska befolkningen 19 kilo fullt ätbar mat i soporna och spolar ner närmare 30 kilo mat och dryck i vasken per person och år. Detta är alarmerande siffror som dels kostar samhället massor med pengar, har en stor negativ inverkan på miljön och dessutom begränsar livsmedelstillgången för de som behöver det mest.

Det finns idag problem med matavfall och matsvinn i hela livsmedelskedjan; från producent till konsument. Därmed har vi alla ett gemensamt ansvar att försöka minimera vår del i denna destruktiva kedja. En praktisk lösning som vill alla kan använda för att minimera vårt matsvinn är matkassar.

Genom att hitta den perfekta matkassen för dig och din familj kan du minska mängden matavfall samtidigt som du sparar pengar och dagligen får äta riktigt god mat med minimal ansträngning.

Varje måltid är planerad in i minsta detalj

Anledning till att matkassar hjälper konsumenter minimera sitt matsvinn är för att varje måltid är planerad in i minsta detalj. När man prenumererar på en matkasse väljer man hur många måltider man vill ha i veckan samt hur många personer man ska servera.

Därefter får du varje vecka hem en ny matkasse där alla portioner är exakt planerade. Det blir med andra ord ingen överkonsumtion eller massvis med matrester som måste slängas.

Sverige har en blomstrande marknad

En av fördelarna med att bo i Sverige är att vi har en av de största och mest spännande matkassemarknaderna någonstans. Faktum är att det svenska företaget Middagsfrid, som fortfarande är en dominerande aktör i branschen, var först i hela världen med att lansera matkassar. Vidare har vi flera verksamma aktörer, däribland Linas Matkasse, Simple Feast och HelloFresh.

Vår poäng är att du inte behöver begränsa dig i ditt val av matkasse utan kan välja och vraka helt efter eget tycke. Du kan välja matkassar för stora familjer med allätare, matkassar för ensamhushåll och även alternativ för veganer och de som äter glutenfritt.

Spara tid, pengar och energi

Vi står fast vid att den främsta fördelen med matkassar är det begränsade matsvinnet de bidrar med. Detta är dock inte den enda fördelen.

Hand i hand med det minskade matsvinnet går minskade utgifter. Eftersom du kommer minimera ditt matsvinn slipper du också betala för den mat du annars hade kastat. Enligt Livsmedelsverket kan ett standardhushåll spara mellan 3 000 – 6 000 kronor om året på att begränsa sitt matsvinn.

Med en matkasse kan du även spara in på alla den tid du annars lägger på att planera måltider, besöka mataffären och, framför allt, tillaga maten. Och slutligen kommer du spara energi som du kan lägga på andra viktigare saker såsom familj, jobb och hobbys.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *