Lyx på gården hos Per

Goder afton på er alla glada och nyfikna läsare!

En vanlig fråga som vi får här på Bonde på köpet är om det inte är ett hårt liv att vara bonde. Och jo, om sanningen ska fram så är det ju det. Det är många tidiga morgnar och sena kvällar. Många timmar i verkstan med verktygen, många timmar i hagen med djuren och många timmars pappersarbete när fakturor ska skickas, momsen ska räknas ut och pengarna ska gå ihop.

Det är ett mångsidigt, roligt och på många sätt ett alldeles underbart jobb, så vi ska inte klaga. Men vi ska heller inte hyckla med att det många gånger är hårt och jobbigt, både fysiskt och psykiskt.

För att orka med livet på gården och arbetet som bonde gäller det ibland att koppla av. Jag frågade storbonden Per, en rutinerad gubbe som varit med länge, om hur han orkar hålla både orken och humöret uppe. Alla som träffat Per vet att det är en spjuver med glimten i ögat, humöret är alltid strålande och han har alltid ett skämt på lager.

Per sa att hemligheten är att han ser till att vila ordentligt under helgerna. Även om det ibland finns saker att göra så missar han aldrig sin lördagsrutin när han först häller upp chips och jordnötter i skålar i vardagsrummet, för att sedan sitta en timme och välja ut veckans stryktipsrad. Per tittar sedan på Tipsextra-matchen klockan 16 på teven och njuter av en kall öl.

I paus går han till sitt bubbelbadkar och spolar upp det så att det är klart lagom till slutsignalen går. När matchen är över rättar han tipset och konstaterar att det inte blev några miljoner den här veckan heller, innan han sjunker ner i badet en timme och bara slappnar av.

Enligt Per gör denna rutin att han känner sig om en ny människa redan på söndagen och kan tjuvstarta nästa arbetsvecka redan dagen före.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *